6.12.2014

lammasta ja nauriita punjabista

Intian mogulihallitsijoiden palatsissa tarjoiltu juhlaruoka yhdistää sopivasti Suomessa samanaikaisesti sesongissa olevat nauriit ja lampaanlihan. Lisukkeeksi sopii juuri leivottu naan-leipä, jolla on ihana pyyhkiä lautaselta viimeisetkin kastiketipat.


neljälle tarvitset:

n. 0,5dl rypsiöljyä
1-1,5 kg luullista lammasta tai karitsaa reiluina paloina, esim. niskakiekkoja tai parikyljyksiä tai lapaa
n.1-1,5 rkl suolaa
mustapippuria myllystä

2 sipulia
4 valkosipulinkynttä
5 cm pätkä tuoretta inkivääriä
2 vihreää chiliä
1 dl rypsiöljyä
kanelitanko

1 tl chilijauhetta
2 rkl jauhettua korianteria
2 rkl jauhettua jeeraa eli juustokuminaa
1/4 tl kurkumaa
1/2 tl garam masala -mausteseosta
70g tölkki tomaattipyreetä

0,5 dl maustamatonta (turkkilaista) jogurttia
5 dl vettä
0,5 kg pieniä nauriita kuorittuna ja lohkottuna reiluihin lohkoihin


Nosta lampaanliha huoneenlämpöön ainakin tuntia ennen kokkailun aloittamista.

Kuori sipuli, valkosipuli ja inkivääri ja poista chileistä siemenet ja valkoiset osat. Jauha sipuli, valkosipuli, inkivääri ja chilit tahnaksi huhmareella tai hienonna mahdollisimman hienoksi seokseksi veitsellä tai monitoimikoneella.

Kuumenna 0,5dl rypsiöljyä suuressa pannussa ja ruskista siinä lihat. Ripottele ruskistuneille lihapaloille suolaa ja mustapippuria ja siirrä lihat uuninkestävään, kannelliseen vuokaan.


Kuumenna seuraavaksi pannulla 1dl rypsiöljyä ja paista siinä sipuli-mausteseosta yhdessä kanelitangon kanssa koko ajan sekoitellen noin viisi minuuttia, tai kunnes sipuli on saanut hieman väriä. Lisää sipuliseokseen loput mausteet ja tomaattipyree ja jatka paistamista vielä muutama minuutti. Lisää vielä jogurtti ja vesi, ja kippaa pannun sisältö nauriiden kanssa lihojen seuraksi uunivuokaan.

Kypsennä ruokaa kannen alla 175 asteisessa uunissa 2-3 tuntia. Ruoka on valmista, kun liha irtoaa luista ja nauriit ovat täysin pehmeitä. (Kypsennysaika riippuu käytetystä lihasta ja lihapalojen koosta.) Ruokaa kannattaa sekoittaa muutaman kerran kypsymisen aikana.

Tarjoa ruoka vastaleivoten naan-leivän kanssa. Lautaselle voi halutessaan lisätä nokareen paksua maustamatonta jogurttia mausteisia makuja pehmentämään.

Ole PRO: inkivääri, chili

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti