6.12.2014

naan-leipä

Pohjois-Intiasta lähtöisin oleva naan-leipä paistetaan perinteisesti tandoori-uunin reunoilla. Seuraava pehmoinen kotiuunissa leivottava versio sopii upeasti esimerkiksi Punjabilaisen lammaspadan seuraksi.


8-10 pieneen leipään tarvitset:

3 dl maitoa
1,5 dl paksua maustamatonta jogurttia (esim. turkkilainen jogurtti)
15 g tuorehiivaa
1 kananmuna
2 rkl rypsiöljyä
0,5 tl suolaa
2 tl jeeran eli juustokuminan siemeniä
n. 500 g vehnäjauhoja
(tilkka öljyä kohotusastiaan ja hieman jauhoja leivontaan)

Liuota hiiva kädenlämpöiseksi lämmitettyyn maidon ja jogurtin seokseen. Lisää kananmuna, öljy, suola ja juustokumina. Lisää jauhot ja vaivaa taikinasta pullataikinan kaltainen pehmeä ja kiinteä pallo. Nosta taikina öljyttyyn kulhoon, peitä leivinliinalla ja anna kohota kaksinkertaiseksi (tähän kuluu n. 1,5 tuntia).


Vaivaa kohonnutta taikinaa pari minuuttia ja jaa se 8-10 osaan. Pyöritä taikinapalasesta pallo ja venytä/ taputtele pallosta pisaran muotoinen, litteä leipä. Kohota leipiä vielä parikymmentä minuuttia, ja paista leivinpaperin päällä 200 asteisessa uunissa kunnes leivät ovat vaaleanruskeita ja niihin alkaa muodostua hieman tummempiakin pilkkuja. (Paistoaika riippuu uunista, taikinasta ja leipien koosta, aikaa kulunee 5-10 minuuttia.) Tarjoa leivät heti lämpiminä intialaisen ruoan kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti